HWwonen

Feestelijke opening Rembrandt

30 oktober 2017

Afgelopen donderdag 26 oktober werd in het bijzijn van honderden belangstellenden en genodigden woonzorglocatie Rembrandt in Oud-Beijerland officieel geopend.

Dat gebeurde ondermeer middels het bekendmaken van de winnaars van een tekenwedstrijd en de onthulling van een 'levende' Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Rembrandt van Rijn.

Voor deze speciale gelegenheid was, in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam, een tekenwedstrijd uitgeschreven voor scholen en kunstenaars uit de Hoeksche Waard. Het thema (hoe kon het ook anders): Rembrandt. Een deskundige jury heeft de inzendingen beoordeeld. En de gelukkige winnaars werden tijdens deze feestelijke middag bekend gemaakt door de Oud-Beijerlandse burgemeester, mevrouw Jon Hermans-Vloedbeld. Meteen na de bekendmaking werd onder een regen van confetti en het laten vallen van een enorm doek de 'levende' Nachtwacht onthuld. De mensen die de 'levende' Nachtwacht vormen en uitbeelden zijn stuk voor stuk net zo gekleed als de personages, die wij allemaal zo goed kennen van het wereldberoemde schilderij van de meester.

Na de onthulling mocht iedereen die dat wilde met de 'levende' Nachtwacht op de foto, iets waar uiteraard de aanwezige jeugd dankbaar gebruik van maakte: Er werden tientallen selfies gemaakt. Voor de onthulling en bekendmaking van de winnaars van de tekenwedstrijd had een viertal sprekers, waaronder Paul en Nico de Pijper, directeur-bestuurder van Zorgwaard, nog kort stil gestaan bij de realisatie van dit unieke project. Iedereen sprak zijn waardering uit voor de inzet die door alle betrokken partijen is getoond om 'de Rembrandt' mogelijk te maken.

Hiernaast hoopte men ook dat deze unieke locatie de sociale dynamiek en contacten tussen jong en oud zal versterken. Namens de Vrienden van Zorgwaard was er nog een mooie verrassing voor Nico de Pijper: Een cheque van meer dan 11.000 euro. Wethouder Ina van der Werf sloot als laatste spreker af met een welgemeende felicitatie voor de hele Hoeksche Waard, die met Rembrandt een prachtige sociaal verbindende woonzorglocatie rijker is.

Na alle officiële plichtplegingen was er voor jong en oud nog van alles te doen: Een mini foodtruckfestival, muziek, ondermeer van de bekende zusjes Van Wanrooy (Anny en Paula van Wanrooy zijn een begrip op accordeongebied en zijn al vanaf 1970 regelmatig op televisie te zien en te beluisteren) en er was een lezing over Rembrandt, plus een workshop tekenen, gegeven door docenten van het Rijksmuseum.

Woonzorglocatie Rembrandt is één van de drie woonzorgzones in Oud-Beijerland. Wonen, zorg en welzijn komen hier bij elkaar en vormen zo een ontmoetingsplaats voor iedereen in de omgeving. Naast de vertrouwde zorg die Zorgwaard levert, zijn ook Kivido, Welzijn Hoeksche Waard en Bibliotheek Hoeksche Waard onderdeel van de Rembrandt. Zo komen zowel jong als oud op deze locatie samen en geven zij met elkaar kleur aan wonen en leven in en rond Rembrandt. Vrijdag 3 juli 2015 werd de symbolische eerste steen gelegd voor dit indrukwekkende project, dat door HW Wonen, Zorgwaard en Van Mierlo Bouwprojecten B.V. uit Maasdijk is gerealiseerd. De Rembrandt vervangt het verouderde Egmontshof.