De vraag naar sociale huurwoningen in de Hoeksche Waard is groot: momenteel staan er ruim 15.000 mensen bij ons ingeschreven als woningzoekende. Hoeveel van hen er werkelijk actief op zoek zijn, is moeilijk te zeggen. Want hoewel er geen twijfel bestaat over het woningtekort, blijkt dit tekort niet altijd uit situaties die onze medewerkers meemaken. Joy Blekkingh, coördinator Klant Advies en Toewijzing: ‘Soms wordt een woning door tien reageerders afgewezen voor we een nieuwe huurder vinden.”
Van punten naar jaren
Hoe valt dat te rijmen met de woningnood? Joy: “Ik denk dat niet voor al onze huurders en woningzoekenden duidelijk is hoe ons woningverdeelsysteem werkt. Het systeem is in januari 2022 ook veranderd. Vroeger kreeg je punten voor elke keer dat je op een woning reageerde. Als je veel punten had, had je meer kans op een woning. Toen ontstond de situatie dat mensen alleen maar op woningen reageerden om punten te sparen. Daarom zijn we van deze werkwijze afgestapt.”
Inschrijfduur telt
In 2022 wisselden we naar het huidige systeem, waarbij we kijken naar inschrijftijd. Joy: “Toen die wijziging inging hebben we alle gespaarde punten van huurders omgezet naar een inschrijfduur: voor elke reactie is er een week inschrijftijd gerekend.”
Voor iedereen die zich na januari 2022 heeft ingeschreven als woningzoekende of dat nog wil doen, gaat de teller lopen vanaf het inschrijfmoment. Als er een woning vrijkomt, krijgt de reageerder met de langste inschrijftijd de woning aangeboden. Joy: "Dit nieuwe systeem zorgt voor meer transparantie en inzicht. Op onze website is per woning te zien hoelang de inschrijftijd was van de kandidaat die een beschikbare woning kreeg toegewezen.”
Altijd kans met loting
Dit systeem geldt momenteel voor 80% van onze woningen. De overige 20% wordt via loting aangeboden. Er wordt dan een willekeurige kandidaat uitgekozen door een computersysteem. Iedereen maakt dan evenveel kans en inschrijfduur telt niet mee.
Reageren op woningen waar je geen interesse in hebt, levert dus allang geen voordeel meer op. Joy: “Mensen die reageren op een woning zonder er echt interesse in te hebben, vertragen onnodig het verhuurproces. Dit kan betekenen dat er een woning leegstaat, waar we iemand anders blij mee hadden kunnen maken.”
Wat kan je wel doen om je kans op een nieuwe woning te vergroten?
- Schrijf je in zodra je 18 bent: hoe langer je bent ingeschreven, hoe groter je kans op een woning.
- Vergeet niet om je inschrijving elk jaar opnieuw te verlengen. Dit is gratis.
- Reageer ook op lotingwoningen. Hiervoor speelt inschrijftijd geen rol.
- Zoek in meerdere dorpen: hoe groter je zoekgebied, hoe groter je kans.
- Heb je geen kinderen? Zoek ook via leegstandbeheerders, zoals Gapph en Ad Hoc.
- Heb je interesse in een woning? Reageer! Woningen gaan lang niet altijd naar de eerste op de ranglijst.