Eindelijk is het zover: een nieuwe huurwoning! Misschien wel je allereerste. En ook als je al vaker verhuisd bent maar het al wat langer geleden is, is het is fijn om te weten wat er ook alweer allemaal geregeld moet worden. Hier is een handige checklist om ervoor te zorgen dat jouw verhuizing soepel verloopt.
1. Contracten en verzekeringen
Allereerst zorg je er natuurlijk voor dat je huurcontract in orde is voordat je verhuist. Heb je de voorwaarden, de duur van het contract en eventuele bijkomende clausules gecontroleerd? Vergeet ook niet om een huurdersverzekering af te sluiten om jezelf te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen.
Geen van onderstaande verzekeringen is verplicht. Toch kunnen deze je in verschillende situaties wel goed van pas komen. Zo ben je met een inboedelverzekering verzekerd tegen schade aan of verlies van de spullen in je huis bij diefstal of wanneer er iets kapotgaat.
- inboedelverzekering (schade en diefstal)
- brandverzekering (brandschade aan de spullen in je huis)
- glasverzekering (schade aan ramen) – niet verplicht
Vaak bieden verzekeraars ook een woonhuisverzekering aan. Dat is dan een combinatie van alle bovengenoemde verzekeringen.
2. Gas, Water en Licht
Gas, water en licht (elektriciteit) zijn zaken die je zelf moet regelen voordat je in een nieuwe sociale huurwoning gaat wonen. Deze zaken kunnen best wat tijd in beslag nemen, dus begin zo snel mogelijk aan de overdracht van gas, water en elektriciteit naar je nieuwe adres. Vaak kun je je huidige contracten meenemen naar je nieuwe adres, maar zoek dit dus van tevoren uit. Informeer je leveranciers over je verhuisdatum en zorg ervoor dat alles klaar is op de dag dat je intrekt.
3. Televisie, internet en bellen
Je moet er toch niet meer aan denken eerst een tijd zonder internet of tv te zitten als je in je nieuwe woning trekt? Dat hoeft gelukkig ook niet, maar ook hier geldt: regel je contract ruim van tevoren. Check eerst de einddatum van je huidige contracten. Ben je contractvrij en verhuizen je abonnementen mee? Biedt je aanbieder een (gratis) overstapservice aan? Dan kun je je contract meeverhuizen, of pakkettenvergelijken en overstappen. Soms zijn er betere deals voor je nieuwe adres. Vergelijk aanbieders en kies het pakket dat het beste bij je behoeften past.
4. Inschrijven bij de gemeente
Na je verhuizing moet je jezelf inschrijven bij de gemeente op je nieuwe adres. Dit is belangrijk voor verschillende administratieve zaken. Denk aan belastingen, zorgverzekering en correspondentie bij het stemmen voor verkiezingen. Doe dit uiterlijk 5 dagen nadat je verhuisd bent. Eerder doorgeven mag ook. Dit kan maximaal 28 dagen voor uw verhuisdatum. Bij de meeste gemeentes kun je je gewoon online je verhuizing doorgeven. Dat geldt ook voor de Hoeksche Waard.
Goed om te weten: ook als je binnen dezelfde gemeente verhuist, moet je je nieuwe adres doorgeven. In dat geval hoef je je niet uit te schrijven, dat regelt de gemeente voor je. Zodra je inschrijving verwerkt is, ontvang je hier bericht van.
5. Je Nieuwe adres doorgeven
Laat belangrijke instanties, vrienden en familie op tijd weten wat je nieuwe adres is. Denk aan overheidsinstanties, banken, verzekeraars en abonnementen die je hebt. Heb je gedacht aan een verhuisservice? Die kan het informeren voor je uit handen nemen. Je kunt post die er dan toch nog tussendoor glipt, ook automatisch nog een tijdje op je nieuwe adres laten bezorgen. Maar je kunt natuurlijk zelf ook de instanties en personen van wie je post krijgt op de hoogte brengen. Houd voor je verhuizing eens een maand bij wat er allemaal op de deurmat valt. Misschien was je dat ene tijdschrift of ledenblad bijna vergeten!
6. Huurtoeslag checken
Heb je recht op huurtoeslag? Het loont zeker de moeite om dit te checken, want dit kan maar zo tot een paar honderd euro per maand schelen. Controleer ook dit dus ruim voor je verhuizing. Wat alvast goed is om te weten, is dat je aan de volgende punten moet voldoen om in aanmerking te komen. Let op: dit is geen garantie dat je recht hebt op huurtoeslag:
- Je bent 18 jaar of ouder;
- Je woning is een zelfstandige huurwoning;
- Je inkomen, vermogen en de huurprijs die je gaat betalen mogen niet te hoog zijn.
7. De Verhuizing Zelf Regelen
Lijstjes, lijstjes, lijstjes… Laat je niet overvallen door alles wat nog moet en plan je verhuizing. Maak lijsten met alles wat je moet regelen. Vergeet niet om een checklist af te vinken terwijl je de voorbereidingen treft. Een goede planning maakt een wereld van verschil!
Begin ook maar vast met het verzamelen van verhuisdozen, het regelen van een verhuiswagen of -bedrijf en vraag vrienden of familie alvast om plaats te nemen in je ‘dream team’ voor de verhuizing zelf. En denk ook aan de verschillende rollen: de ene kan misschien minder sjouwen, maar is wel eens ter in hongerige monden voorzien van een voedzaam maaltje.
Hulp nodig?
Bij HW Wonen in Oud-Beijerland staan we altijd klaar om onze huurders te ondersteunen bij deze belangrijke stappen. Als je vragen hebt of meer informatie nodig hebt over het verhuizen naar een van onze woningen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We nemen graag wat stress bij je weg en helpen je graag op weg naar je nieuwe thuis.
Veel succes met je verhuizing en welkom in je nieuwe woning!