HWwonen

Spelregels

In onze spelregels vindt u alle informatie over welke voorwaarden gelden om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Het is belangrijk om de spelregels te lezen. En bekijk in onderstaande film voor welke huurwoning u in aanmerking komt.

Passend toewijzen

Volgens de Woningwet zijn wij verplicht om al onze sociale huurwoningen passend aan te bieden. Maar wat is passend aanbieden en wat betekent dit nu eigenlijk voor u als huurder of woningzoekende?

Met passend toewijzen wijzen wij woningen toe aan mensen die de woning ook kunnen betalen. Zo past de woning en de huur bij de persoon en het inkomen. En wordt de huur nooit te hoog of te laag.

Wat betekent dit voor u?

Voor het toewijzen van een huurwoning zijn de volgende onderdelen van belang:

 • Uw leeftijd
  Wilt u in aanmerking komen voor een huurwoning dan moet u minimaal 18 jaar zijn. Er zijn huurwoningen die voor iedereen beschikbaar zijn en er zijn senioren huurwoningen waar u alleen vanaf een bepaalde leeftijd (55+) voor in aanmerking komt. De minimum leeftijd wordt dan bij de betreffende woning vermeld.
 • Huishoudgrootte
  De woning moet uiteraard passen bij de grootte van uw huishouden. Het is voor ons daarom belangrijk om te weten met hoeveel personen u in uw nieuwe woning wilt gaan wonen.
 • Uw verzamelinkomen
  Dit is het totaal van het inkomen uit werk en woning (box 1), het inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) en het belastbare inkomen uit sparen en beleggen (box 3). Dit geldt voor u en uw eventuele partner.
  De inkomensgrenzen zijn afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden. Er zijn 3 groepen (1 persoons huishouden, 2 persoons huishouden en 3 persoons huishouden of meer). U vindt uw verzamelinkomen eenvoudig op uw inkomensverklaring van de Belastingdienst.

Voor welke huurwoning komt u in aanmerking in 2019?

Wilt u weten voor welke huurwoning u in aanmerking komt? Bekijk in de tabel 'Op welke huurwoning kan ik reageren?'.

Voor senioren (55+) met een inkomen boven de € 38.035, maken wij een uitzondering op de Europese regelgeving. Zij mogen ook reageren op seniorenwoningen met een netto huurprijs vanaf € 607,46. U vindt alle inkomensgrenzen en huurprijzen terug in de tabel 'Op welke seniorenwoning kan ik reageren?'.

Let op: deze uitzondering geldt niet voor nieuwbouwwoningen en niet voor woningen van de SOR en van Mooiland.

Huurtoeslag

Voor alle huurprijzen in de tabellen geldt dat deze bedragen exclusief de servicekosten zijn waarop huurtoeslag van toepassing is. Voor meer informatie kunt u terecht op www.toeslagen.nl.

Zorg dat uw inkomensgegevens beschikbaar zijn

Krijgt u een woning van ons aangeboden dan is de controle van uw inkomensgegevens van groot belang. U moet altijd de volgende gegevens aan ons overleggen:

 1. Van alle leden van uw huishouden een geldig legitimatiebewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs). Ook van kinderen onder de 18 jaar.
 2. Van u en uw eventuele partner (ouder dan 18 jaar) een inkomensverklaring*. Dit formulier kunt u downloaden via Mijn Belastingdienst of telefonisch aanvragen bij de Belastingdienst. Of een van de onderstaande stukken:
  • een voorlopige- of definitieve aanslag inkomstenbelasting over 2017 of 2018.
  • de definitieve toekenning huurtoeslag 2017 of 2018.
 3. Van u en uw eventuele partner (ouder dan 18 jaar) de 3 meest recente salarisstroken of uitkeringsspecificaties van het lopende jaar.

Bij ondernemers kan ook gebruik worden gemaakt van de opgestelde W&V rekening zoals deze is ingediend bij de Belastingdienst.

* Dit geldt ook als er over dat jaar geen inkomsten waren.

Veranderingen 2019

Wij zijn er als woningcorporatie om mensen met een kleine portemonnee een goed thuis te bieden. Vooral voor deze mensen is het vinden van een woning lastig. Dit komt onder andere doordat mensen met een middeninkomen voor een deel op hetzelfde woningaanbod konden reageren. We hebben daarom besloten om per 1 januari 2019 voor de middeninkomens een minimum huurprijs in te stellen. Dit betekent dat alleen mensen met de kleinste portemonnee kunnen reageren op woningen met een huurprijs tot € 607,46.

Wat betekent dit bijvoorbeeld voor mij als woningzoekende met een inkomen van 2 personen tussen de € 30.825 en € 38.035?
Als u samen een inkomen heeft tussen € 30.825 en € 38.035 dan kunt u alleen op woningen met een huurprijs van € 607,46 tot € 720,42 reageren. En niet meer op woningen met een huurprijs lager dan € 607,46. Deze woningen zijn er alleen voor de mensen met een kleine portemonnee. Voor actief woningzoekende met een middeninkomen wordt het woningaanbod helaas kleiner.

Daarnaast hebben we de volgende voorwaarden aan de spelregels toegevoegd:

 • Woningzoekenden worden geblokkeerd als zij een woning accepteren.

Spelregels 2019

Alle voorwaarden die gelden om in aanmerking te komen voor een huurwoning in de Hoeksche Waard vindt u ook terug in de onderstaande spelregels 2019. Let op, onze spelregels wijzigen elk jaar per 1 januari.